Starta en restaurang

Hygien och hälsa

Hygien och hälsa går hand i hand när det gäller matlagning. I Sverige har Livsmedelsverket tagit fram riktlinjer för hur man sköter hygienen när man arbetar i ett kök. När man driver en restaurang måste man se till att alla förstår vikten av att hålla både sig och sin omgivning rena. Vad ska man tänka på?

Kläderna

För det första måste man ha koll på att de kläder man bär bara används i köket. Man kan inte gå ut och röka i sin kockjacka och det är inte lämpligt att gosa med katten i arbetskläder. Om man ska göra något annat bör man byta om. Undantaget är om man ska gå ut i matsalen och samtala med en gäst. Det kan dock vara klokt att byta till en ny jacka efteråt.

Händerna

Händerna ska alltid vara nytvättade när man hanterar livsmedel och de ska också tvättas flera gånger under matlagningen. Det räcker inte att skölja med vatten utan tvål ska användas och den ska gnuggas in. Det kan också vara bra att använda handsprit. Den måste dock torka in ordentligt innan man hanterar livsmedlet igen då det annars kan ta smak.

Hår och skägg

Om man har skägg eller långt hår ska det alltid skyddas när man arbetar i ett kök. Det finns speciella skyddsnät för skägg, men det bästa är att helt ta bort det, alternativt bara ha ett mycket kort, stubbat skägg. När det gäller hår finns det bra hårnät som alltid ska användas i köket. Undantag gäller för mycket kort, snaggat hår, samt för serveringspersonal. All annan personal använder antingen kockmössa eller hårnät. Kvinnor bör också sätta upp håret om de arbetar inom servering och har långt hår. En lång hästsvans är dock inte acceptabelt i ett kök. Där ska svansen stoppas in i ett hårnät.

Kommentarer inaktiverade för Hygien och hälsa
ashe