Arbeta på restaurang

Olika yrken i köket

Många tror att det i ett kök bara arbetar en kock men då är inte riktigt fallet. I ett mindre kök kanske kocken har ett större och övergripande ansvar men i de större köken består kocklaget av långt många fler. Vem arbetar i köket och vad har de för uppgifter?

Kock

En kock lagar mat. Denne steker, kokar och kanske lägger upp på tallriken i vissa fall. Kocken ser till att maten är klar när den ska och att det är rätt mängd som tillagas till rätt temperatur.

Kallskänka

En kallskänka kan arbeta med att skära sallad, ta fram kall korv med mera. Kallskänkan har med andra ord ansvar för allt som ska serveras kallt. Det ställs fram eller placeras direkt på tallriken. Kallskänkan kan också vara lite av en allt i allo som hämtar saker ur förråd, och som hjälper till där det behövs. Ofta har kallskänkan inte lika lång utbildning som kocken, eller kanske inte alls någon utbildning utan bara praktisk erfarenhet. Kallskänkan kan också arbeta i en chark eller med att skapa till exempel smörgåstårtor, plankor med mera för avhämtning.

Kökschef

Kökschefen är ofta den som lägger sista handen vid maten. Det är denne som bestämmer om maten är god nog att skickas ut till gästen. Kökschefen kan också lägga upp maten på tallriken, smaka av med mera. Om denne inte anser att maten är klar, att den är kall eller att den inte är god måste den göras om. Kökschefen har också ett övergripande ansvar för att se till att allt flyter på. Denne har ofta arbetat som kock under flera år och inte sällan finns också extra utbildningar i högre skolor. Kökschefen har också ansvar för ekonomi, inköp med mera om inte de delarna delegeras vidare till annan personal i restaurangen.

Serveringspersonal

Serveringspersonalen spenderar inte så mycket tid i köket men samarbetet måste trots allt fungera. Det är serveringspersonalen som får ta diskussioner med gästerna och det är servitriser och servitörer som blir utskällda när maten är sen, inte klar eller inte smakar bra. Serveringspersonalen hämtar den färdiga maten i köket och bär ut den till den väntande gästen. Därefter håller man koll på nya beställningar som lämnas till köket, tar betalningar och tar emot bordsbokningar med mera.

Kommentarer inaktiverade för Olika yrken i köket
ashe