Arbeta på restaurang

Skaderisker och sjukdomar

Inom restaurangbranschen är köket den farligaste arbetsplatsen, det kan man inte komma ifrån. Varje år skadar sig flera tusen personer som arbetar i kök och skadorna kan variera mellan små skärsår till dödliga klämskador. Var finns de största olycksriskerna och hur ser det ut med sjukdomar och matlagning?

De största olycksriskerna

I ett kök kan man skadas på flera olika sätt. Många skador kan man skydda sig mot, andra inte. En av de skador som ofta uppkommer är fallskador. Det beror helt enkelt på att människor ramlar. Ofta faller man på grund av att golvet är halt. Det kan förhindras genom att man bär rätt skor. Det finns bra skor med anti-halk sula och de är betydligt säkrare än ett par foppatofflor. En annan olycksrisk är alla vassa knivar och andra föremål. Personal skär sig när de ska skala, hacka eller stycka. Många gånger kan man bära handskar som skyddar mot sticksår och skärskador och det är en billig livförsäkring när man till exempel ska stycka större köttbitar.

Brännskador är också väldigt vanligt förekommande. Det kan handla om att en person inte vet att en form är varm och tar tag i den. Andra halkar eller tappar kastruller och får vätskan över sig. Frityrolja eller fett från en stekpanna kan stänka långt. Det gäller att man i köket är tydlig med att något är varmt. En lapp kan läggas på formen eller så kan man låta en släng eller grytlapp ligga vid den. Att högt tala om att något är varmt fungerar också bra. I övrigt gäller det bara att vara försiktig.

Sjukdomar i kök

I ett kök hanteras många olika livsmedel. Det kan vara allt från gris till nöt och kyckling. De olika livsmedlen kan alla sprida olika sjukdomar och bakterier och det är där det hygieniska tänket kommer in. Man måste rengöra skärbrädor och bänkar noga. Dessutom ska man tvätta händerna när man tar i olika livsmedel och innan man börjar med maten. Det är dock inte bara maten som kan sprida sjukdomar.

Om man själv är sjuk kan det vara klokt att avstå från att arbeta med hantering av livsmedel. Kanske kan man ordna med viner, skriva matsedel eller titta på inköp under ett par dagar istället. Om man har en smittsam sjukdom kan man också stängas av från sitt arbete ut smittskyddssynpunkt. Så är till exempel fallet om man drabbas av en allmänfarlig sjukdom.

Kommentarer inaktiverade för Skaderisker och sjukdomar
ashe