Arbeta på restaurang

Utbildning för arbete i restaurang

Om man gillar att skapa nya smaker och tycker om att fördriva tiden i köket med olika ingredienser kanske det är en utbildning till kock man ska satsa på. Det gäller att kunna hantera stress på ett bra sätt och arbetet ska ske snabbt. Det är dock något man lär sig under tiden. Ett krav är dock att du måste kunna samarbeta med alla i köket oavsett om ni är bästa kompisar eller inte. I kökslaget finns både diskare, kallskänkor, kockar och serveringspersonal och alla måste vara överens för att matlagningen ska fungera på ett bra sätt.

Var kan en kock arbeta?

En kock kan arbeta i stort sett var som helst. Restauranger av olika slag, hotell, skolor, sjukhus och storkök är alla ställen där kockar förekommer. Man kan ha många olika arbetsuppgifter. I vissa kök lagar man stora portioner i grytor som sedan ställs ut i restaurangen. I andra fall lagar man mat till en buffé som ställs fram löpande. I andra kök lagar man så kallad á la carte. Det betyder att man bara lagar mat som gästen beställer. Gästen får med andra ord nylagad mat som inte har varmhållits. I ett storkök lagar kockarna stora mängder mat, men det är få rätter. Därför har varje större köks kockar ofta sina egna stationer, till exempel sallad, kallskuret, köttspis eller soppa. Alla måste dock vara med och förbereda så att allt flyter på enligt planering. Om någon halkar efter skadar det inte att hoppa in och hjälpa till om möjlighet finns.

Ingår i utbildningen

Om du vill arbeta i kök måste du ha viss kunskap om näringslära och livsmedel. Det gås igenom under utbildningens gång. Ofta får man också lära sig lite inom servering. Hygien är också en stor del av köksarbetet. Även det ingår i utbildningen. Du får veta mer om hur livsmedlen behandlas korrekt och du får lära dig att hålla din arbetsplats ren. Ofta studeras också Livsmedelsverkets tabeller och råd för hållbarhet med mera. Även ingredienslistor memoreras. För att hindra allergiska utbrott måste alla i köket kunna en rätts ingredienser när de blir tillfrågade.

Om man vill kan man också lära sig mer inom arbetsledning. Då har man chans att bli en så kallad souschef. Det är helt enkelt en köksmästare som leder köket till vardags. Denne har också ansvaret för alla menyer, matsedlar, personal samt för ekonomi och inköp. Det är ett mycket prestigefyllt arbete som kräver många års utbildning och arbete inom restaurang.

Utbildningsformer

Det finns flera möjligheter att läsa till kock. Man kan till exempel gå olika inriktningar mot livsmedel på gymnasiet. Det finns också vuxenutbildningar och yrkeshögskoleutbildningar där mer praktik ingår i utbildningen. Det finns med andra ord utbildningsformer för alla.

Kommentarer inaktiverade för Utbildning för arbete i restaurang
ashe