Starta en restaurang

Starta en restaurang

Det är sällan speciellt enkelt att starta en egen verksamhet och att starta en egen restaurang är inget undantag. Det finns en hel del saker att tänka på. Det är inte bara att dra igång som man kan tro. Vad måste man ha koll på?

Bolagsformer

För det första måste du veta om du vill driva en egen firma, om du vill ha ett aktiebolag eller ett handelsbolag. Det beror lite på vad du har för ambitioner, hur du ser på skatteverkets krav på deklaration med mera.

Lokal

Om du ska ha en restaurang måste den vara i en lokal. Den kan vara stor eller liten. Beroende på verksamhetstyp måste den dock vara anpassad till restaurangyrket när det gäller ventilation, brandrisk med mera. Annars kan det bli dyrt vid en kontroll från brandskyddet eller brandkåren i kommunen.

Personal

Man måste också fundera på om man ska anställa personal. Kanske kan du driva allt själv tillsammans med din familj? Du kanske kan arbeta i köket, din son kan diska, frun kan servera och dottern kan vara allt i allo? Då behöver du kanske inte anställa någon i uppstartsfasen. Det kan underlätta en hel del eftersom ekonomin sällan är den bästa precis när man startar upp sin rörelse.

Inriktning

En restaurang kan ha flera olika inriktningar. Det går dock inte att ha en hur stor meny som helst. Det blir jobbigt för gästen och dessutom kostar det pengar att ha stora lager som kanske måste kastas. En lite mindre meny är ofta bra eftersom den kan byggas på efterhand. Se till kunderna i närområdet vad som verkar vara populärt och se till konkurrensen. I en stad med 30 pizzerior kanske det inte är läge att öppna en till.

Kommentarer inaktiverade för Starta en restaurang
ashe