Typer av restauranger

Hamburgerkedjor

Det är väl ingen som har missat att flera hamburgerkedjor har dykt upp i Sverige under de senaste åren. I början var det lokala korvmojar som sålde en och annan hamburgare, men sedan kom McDonalds med flera och tog över marknaden. Flera globala och internationella kedjor har tagit sig in i Sverige och i dag är det ytterst få städer som inte har minst en hamburgerkedja.

Konkurrens från restauranger

Många finare restauranger har också börjat servera hamburgare men då långt ifrån en pressad puck i ett slafsigt bröd med en svettig ostskiva på. De finare restaurangerna erbjuder hamburgare av äkta nötfärs, ofta i briochebröd, egengjord dressing och äkta cheddar. Picklad rödlök och fin sallad hör ofta till. Man kan inte bortse från att priserna dock tenderar att vara en hel del högre än hos hamburgerkedjan. En 90 grams hamburgare kostar ofta omkring 130 kronor om man vill ha lite pommes till. En 90 grams hamburgare hos hamburgerkedjan ligger sällan på över 20 kronor.

Övervikt och hamburgerkedjor

Det har under den senaste tiden talats en hel del om att många blir överviktiga just på grund av att hamburgerkedjorna har blivit så lätta att hitta. Det har blivit för enkelt att köpa flottiga burgare till frukost, lunch och middag. Dessutom är det relativt billigt. Många barn tycker också mycket om smaken och den mat som önskas är ofta en meny från hamburgerkedjorna. När barnet sedan får en riktig hamburgare med mald färs i ordentligt bröd blir det ramaskri. Det är nämligen inte så en hamburgare ser ut i dagens bemärkelse. Även hos Folkhälsomyndigheten kan man läsa om att andelen överviktiga personer i samhället har ökat under de senaste åren och det går inte att undgå att statistiken där också följer kurvan med antalet öppnade gatukök.

Det har helt enkelt blivit både billigare och bekvämare att ta en hamburgare i bilen eller framför TV:n istället för att ställa sig i köket och laga mat när man kommer hem från arbete eller skola. Man slipper diska, handla och allt annat. I och med att den fysiska aktiviteten också minskar ökar det risken för övervikt och alla de sjukdomar och problem som följer med den i det långa loppet. Hamburgare kan vara en bra lösning ibland, men det ska inte ätas varje dag.

Kommentarer inaktiverade för Hamburgerkedjor
ashe